Πρόκειται για την αποίκιση του γυναικείου κόλπου από μύκητες. Συνήθως ευθύνεται ο Candida albicans (κάντιντα η λευκάζουσα) ένας μύκητας που μοιάζει με τη μαγιά και υπάρχει ούτως ή άλλως στον κόλπο. Η Candida albicans είναι ένας από τους μύκητες που αποτελούν τη φυσιολογική εντερική χλωρίδα. Υπό φυσιολογικές συνθήκες ανιχνεύεται στο 80% των ανθρώπων, χωρίς όμως να προκαλεί συμπτώματα. Φυσιολογικά, η ποσότητα είναι μικρή καθώς ελέγχεται από το ανοσοποιητικό σύστημα και από τη μικροχλωρίδα που υπάρχει στο πεπτικό σωλήνα, δηλαδή από τους υπόλοιπους μικροοργανισμούς του εντέρου. Η υπεραύξηση όμως οδηγεί στην καντιντίαση (μυκητίαση).

mikites ston kolpo

Οι μυκητιάσεις είναι ο πιο συχνός λόγος που μία έγκυος γυναίκα παραπονείται για κολπιτιδα. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι αυξημένες οι ορμόνες που κυκλοφορούν στο σώμα της γυναίκας κατά την εγκυμοσύνη αλλάζουν τις συνθήκες του κόλπου (π.χ. την οξύτητα) με αποτέλεσμα να ευνοείται η ανάπτυξη κάποιων μικροβίων. Πάντως, η μυκητίαση δεν ενέχει κανένα κίνδυνο για την εγκυμοσύνη.

Η μυκητισιακή κολπίτιδα είναι ένας τύπος κολπίτιδας που προσβάλλει τον κόλπο και το αιδοίο (αιδιοκολπίτιδα). Χαρακτηρίζεται από κολπικό ερεθισμό, έντονο κνησμό, και κολπική έκκριση. Έχει ως σύμπτωμα υγρά που μοιάζουν σαν πέτσες από γάλα και οσμή σαν ζυμάρι). Εκτός από φαγούρα, μερικές φορές υπάρχει και πόνος μέσα και γύρω από την είσοδο του κόλπου καθώς επίσης και παχύρρευστες υπόλευκες εκκρίσεις που θυμίζουν κομμένο γιαούρτι αλλά δεν έχουν δυσάρεστη οσμή. Η διάγνωση πρέπει να γίνεται στο μικροβιολογικό εργαστήριο, γιατί μπορεί να συνυπάρχουν και άλλα αίτια κάτι που μπορεί να μπερδέψει την κατάσταση και να μη γίνει σωστά η θεραπεία.

Εκτιμάται ότι 3 στις 4 γυναίκες θα εμφανίσουν μυκητισιακή κολπίτιδα μία φορά τουλάχιστον στη ζωή τους, ενώ είναι μεγάλος ο αριθμός γυναικών προσβάλλονται από τον μύκητα δύο ή περισσότερες φορές. Μελέτη που έγινε σε φοιτήτριες στις ΗΠΑ έδειξε ότι οι μισές γυναίκες θα έχουν τουλάχιστον ένα επεισόδιο μυκητισιακής κολπίτιδας μέχρι την ηλικία των 25. Το 75% των γυναικών θα έχουν ένα επεισόδιο μέχρι την εμμηνόπαυση ενώ το 45% θα έχουν τουλάχιστον δύο επεισόδια.

Η μυκητισιακή αιδοιοκολπίτιδα είναι νόσος της αναπαραγωγικής ηλικίας (όταν τα επίπεδα των οιστρογόνων και άρα η έκκριση γλυκογόνου υψηλή), με έξαρση τους θερινούς μήνες. Προδιάθεση για να αναπτυχθεί μια μυκητισιακή κολπίτιδα είναι η λήψη αντιβιοτικών ευρέως φάσματος, η εγκυμοσύνη, ο σακχαρώδης διαβήτης, τα αντισυλληπτικά, η παρατεταμένη χρήση κορτιζόνης, η πτώση της άμυνας του οργανισμού, το κάπνισμα, ο υποθυρεοειδισμός και η σιδηροπενική αναιμία. Συνήθως η λήψη οιστρογόνων και προγεστερόνης μιμούνται το περιβάλλον της εγκυμοσύνης και ευνοούν την ανάπτυξη της μυκητισιακής κολπίτιδας.

Η μυκητισιακή κολπίτιδα μπορεί να μεταδοθεί με το σεξ και κυρίως μέσω της στοματογεννητικής επαφής. Δεν θεωρείται όμως σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα, γιατί οι μύκητες βρίσκονται υπό φυσιολογικές συνθήκες στο περιβάλλον του κόλπου και γιατί διαγιγνώσκεται και σε γυναίκες που δεν είναι σεξουαλικά ενεργές. Άρα δεν έχουμε να κάνουμε με σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα, καθώς ο μηχανισμός δημιουργίας της μυκητισιακής είναι ανάλογος με αυτόν της βακτηριακής κολπίτιδας.

Η θεραπεία με λήψη σκευασμάτων από την κολπική οδό είναι συνήθως αρκετή και δεν χρειάζεται θεραπεία του ερωτικού συντρόφου. Υπάρχει όμως ένα ποσοστό γυναικών που υφίστανται υποτροπή μετά από μικρό χρονικό διάστημα. Εάν τα επεισόδια υποτροπής είναι 3-4 σε ένα έτος είναι πιθανό να υπάρχει επαναμόλυνση ή ανθεκτικότητα του μύκητα στην αντιμυκητισιακή αγωγή. Σ’ αυτή την περίπτωση χρειάζεται ειδική αντιμετώπιση και θεραπεία του συντρόφου. Αν το διάστημα που λαμβάνεται η αντιβίωση υπερβαίνει τις 10-14 μέρες, καλό είναι να συνδυάζεται με λήψη κάποιου προβιοτικού σκευάσματος (γαλακτοβάκιλλοι). Δεν είναι τυχαίο που στο παρελθόν, όταν δεν υπήρχαν τα συγκεκριμένα προβιοτικά, ο γιατρός συνιστούσε την κατανάλωση γιαουρτιού παράλληλα με τη λήψη της αντιβίωσης.

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: ΑΠΟΦΕΥΓΕΤΕ ΤΙΣ ΚΟΛΠΙΚΕΣ ΠΛΥΣΕΙΣ ΜΕ ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΠΡΟΙΟΝ ΤΟ ΚΑΘΑΡΟ ΝΕΡΟ ΚΑΙ ΤΟ ΧΑΜΟΜΗΛΙ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΕΙΝΑΙ Η ΜΟΝΙΜΗ ΛΥΣΗ ΣΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΑΣ

Γυναικολόγος Δρ. Σοφοκλής Σαμόλης